2012. január 30., hétfő

The House Game

Továbbra is vallom azt, hogy a CSALÁD ( igen csupa nagybetűvel) hihetetlen értéket képvisel, és nagyon meg kell becsülni.
Nem egyszerű feladat megtalálni az élet, a munka, és a család közötti egyensúlyt, főleg nem úgy ha annak az egyensúlynak a terhét csak Te akarod magad megtartani. Azt gondolom, ha egy család közösen tartja a pilléreket, egymásra odafigyelve akkor a stabilitás meg tud maradni és mindenki egyenlően fárad, senki nem roggyan  meg a terhek alatt.
A másik gondolatom ami megerősödött amióta családom van, hogy a gyerekemet nem azzal védem meg, - ha nem engedem semmi közelébe; - tettek nélkül ajándékokkal halmozom el; - nincs napirendje, - megvonom Tőle a következetességet. Véleményem szerint sokkal többet adok Neki akkor, ha emberként ( nem kis hülye gyerekként) kezelem, odafigyelek rá, megtanítom intelligensen viselkedni, egyáltalán viselkedni..., és bevonom a mindennapjainkba, a problémákba és a jó dolgokba!
Amit most hoztam a fentieket erősíti egyrészt arról az oldalról, hogy nem tudsz mindent csak Te csinálni ( ha mégis, akkor is végy egy nagy levegőt, és engedj másokat is érvényesülni, vagy taníts másokat!), így vond be a családod! Nem beszélve arról, hogy ezzel a módszerrel játék lehet a házi munka.
Mutatom miről beszélek:


Ezen a táblán 12 részre van felosztva a lakás. A képen 2 dobókocka van, amelyek dobásával az aznapi feladatokat sorsolhatjátok ki magatoknak.
A mérettől függően szabjatok időkeretet is egy-egy helyiség kitakarítására/ rendbetételére, így biztosan nem tart órákig ez a kötelező feladat sem.
Fontos, hogy a gyerekekre itt is csak olyan feladatot bízzatok rá, ami az életkorának, adottságainak megfelel, tőle az elvárható, illetve fokozatosan vond be, pl: Te dobj az egyik kockával a kicsi a másikkal és mivel közösen dobtatok, közösen is csináljátok meg az adott helyiséget!
Jó szórakozást :)


2012. január 26., csütörtök

Kihagytam valakit...

Pedig még csak január van...
Itt visszacsatolnék az az első bejegyzésemre... amit nem véletlen kellett kitalálnom magamnak. Jól haladunk, a családi beosztással, és jut is idő  mindenre.
Na, de az történt, hogy bár még csak január vége van a családba - kicsit tágabb értelembe - már túl vagyunk 2 születésnapon/névnapon. Amibőől az egyiket ELFELEJTETTEM :(  Kellemetlen, és bár tudom, hogy mindenkinek ezer dolga van azt gondolom, ha már jelzés értékkel sem figyelünk oda egymásra, akkor azt már megette a fene...
Szuper szülinapi emlékeztetőket találtam, megosztom most Veletek is, hátha más is járt már így és szeretné megelőzni a következőt...

Hát lássuk a megmentőket!



Ezek nagyjából egy séma alapján készültek. Az egyszerűségükben rejlik a nagyságuk. Kreatív boltban lehet kapni ilyen falapot, és egyéb kiegészítőket. Azt hiszem nincs határ az elkészítésében...











Ez is édes megoldás, itt színes papírral,- gombbal,- vagy  gombra kötött kis masnival kelezheted magadnak a dátumot. A hónap felirata tépőzáras, cserélhető.

Ami mégis az én szívemhez közel áll ez az egyszerű de nagyszerű ötlet, amit biztosan megcsinálok

a teljes tutorial angolul: itt

Ha mégsem tudsz ezek közül választani, vagy nem tudod elkészíteni, írd be előre a naptáradba a jeles eseményeket, hogy ne felejtkezz meg senkiről, semmiről :)


2012. január 25., szerda

Hajcihő



Emlékeztek még?!
Van akinél még fellelhető ilyen hajfésű, hajcsat?
Rajta, varázsold hordhatóvá! :)


2012. január 23., hétfő

Leszámoltam a vegyszerekkel!

Na nem mondom, hogy nem veszek soha többé domestost, de a tisztítószerekkel, azok  foszfát tartalma és környezetre gyakorolt káros hatása, valamint családunk - nem is oly régi - gyarapodása miatt azt hiszem döntöttem így!


Tavaly év végén csatlakoztam a a Fly Lady csoporthoz, ahol is az egyik Lady felvetette, Neki a hidrogén-peroxid az egyik legkedvesebb háztartási eszköze mostanában...
Gondoltam sok a problémája, biztosan őszül a kollegina, DE NEM!!!
Kiderült, hogy a háztartásban fertőtlenítésre használja...
Hát nekem sem kellett több, utána néztem az környezetbarát háztartás vezetésnek, remélem Nektek is segitség lehet az alábbi összeállítás, én ugyan is tökéletesen magaménak érzem .

Elsőként a lista amikre szükséged lesz:


- szódabikarbóna ( sajnos gyógyszertárban már nem kapható, csak élelmiszerboltban)
- mosószóda
- nátrium-perkarbonát/fehéritő só ( hidrogén-peroxi porított formája, fehérít, fertőtlenít)
- alkohol ( gyógyszertári 70%-os)
- ecet
Én ma vettem meg az alapanyagokat (  szódabikarbóna10cs-350,-, mosószóda 2kg - 690,-, nátrium-perkarbonát 500g -990,-, alkohol 2dl 400,-, ecet 2l 300.- - tehát közel 3000 Ft-ból máris indíthatom az öko háztartásomat! Tudom persze ez sem hangzik olcsónak, de ha ránézek az adagra biztos vagyok benne, hogy hosszú hónapokig nem kell pótolnom)

Vegyük sorba az alapanyagokat külön-külön, felhasználási ötletekkel ( a teljesség igénye nélkül):

- szódabikarbóna: szagtalanító ( hűtőbe, cipős szekrénybe,szőnyegre szórva), ecettel keverve: duguláselhárító a lefolyódhoz
- mosószóda: tökéletes általános tisztítószerként vízben oldva, mosószerként használva, felmosáshoz, de fürdőkád tisztításához is
- nátrium-perkarbonát/fehéritő só: fertőtlenítő szerként wc és környékére, ruhák fehérítéséhez, áztatásához
- alkohol ( gyógyszertári 70%-os)
- ecet: mosásnál az öblítőszer adagolóba sokkal puhább lesz a ruha, és kevésbe irritatív, szódabikarbónával keverve kiváló lefolyótisztító, vízkőoldó  hatását azt hiszem említeni sem kell :)

Extra ötletek:





Mosogatógép tisztítása: Ezzel a recepttel kiküszöbölöd a mosószer szagú edényeket,  és öko módon mosogathatsz. A recept a következő: 10 evőkanál mosószóda, 3 evőkanál perkarbonát, 3 evőkanál szódabikarbóna. Ez a mennyiség legalább 6-8 mosogatásra elég. 
 Az öblítőszered is cserélheted: 0,5 liter vízbe 2,5 dl ecetet öntünk, és 3 ek. 70%-os alkoholt öntünk hozzá, közömbösíti a lúgos mosószóda maradványokat és leoldja a fehér fátylat a felületről. 55 fokon már szépen el tudunk mosogatni DE! mivel minden mosogatógép ,más és a vízkeménységben is lehetnek eltérések, az alkohol mennyisége is ennek megfelelően változhat (nőhet)



 Lefolyó tisztítása: 5-6 kanál szódabikarbóna és 2dl ecet. A szódabikarbónát a lefolyóba szórjuk és ráöntjük az ecetet. Nagyon fog pezsegni, és mivel az ecet savas, vigyázzunk ne hajoljunk fölé, csak hagyjuk hadd dolgozzon :)

Ti tudtok hasonló, környezet - és pénztárca kímélő háztartási praktikákat?




2012. január 18., szerda

Emlékeztek még a listámra?


A listám összeállításakor arra törekedtem, hogy azok a dolgok amiket szeretnék megvalósítani, utaljanak kreativitásra, kössék le az időmet, de ne kerüljenek egy vagyonba így a végeredmény sok esetben tényleg egy kincs :)
Szeretem a lakásunkat (és a textileket :)) Nem nagy, de praktikus és mivel szeretem, meg szoktam ajándékozni :)
Legújabb ajándéka díszpárna lesz, amit magam készítek majd...
Addig is íme néhány inspirációs ötlet:



a teljes tutorialok angolul, de érdemes megnézni,a képek magukért beszélnek : a fodros rózsapárna és a és a zöld virágos

2012. január 17., kedd

Ovistáska bölcsibe

a Keresztfiamnak :) Kis Mukiborsóm még csak most született, most pedig már bölcsibe készül :) Azt gondolom ez nekünk szülőknek sokkal nagyobb megpróbáltatás, mint Nekik. Ők végre saját korosztályukkal lehetnek, felfedezhetnek, tapasztalhatnak...

Na jó, azért nem mindig olyan zökkenő mentes ez sem, azért pedig, hogy "rásegítsünk" erre a folyamatra :) készítettem a Mukimnak egy bölcsis táskát, amiben viheti magával Buzzz urat, Jessy-t vagy bármit ami 'hazai' :)
Az elejére pedig a NEMAKAROKBÖLCSIBEMENNI felismerést elűző szörnyecske került, csillagszemmel , valamint ceruzatartó, ééééééés - szerintem hatalmas ötlet - egy kinder pingui tartó zsebecske. Na jó a kinder helyett természetesen papírzsepit is lehet bele tenni :)



Ha kedvet kaptatok hozzá, íme egy kis segitség, ami remélem érthető. Ha nem megy, keress bátran szívesen segítek!

2012. január 16., hétfő

Babinak új design

készült. Ami ebben érdekes, hogy én készítettem Neki. Mivel azonban az anyagból bőven jutott másra, így egy komplett kis szettet tudtam készíteni...
Imádom ugyan is a textileket, és nehezen tudok ellen állni egy -egy új darab felfedezésekor, valószínű, hogy ugyan emiatt nagyon hamar rá is tudok unni egy- egy darabra, ezért a lakásomban elég gyakran cserélgetem őket...
Nem lehet ez alól kivétel a gyerek szoba sem, főleg akkor, ha egy anyagért, (amely 120x300 cm ) fillérekért jut hozzá az ember...
Lássuk elsőként azt az anyagot, aminek nehezen tudtam ellenállni:
Aki ismeri ránézésre tudja, aki nem segítek, hogy ez az anyag az IKEÁ-ból való ( mint nálam nagyon sok minden)
Már régebben kinéztem az ebből készülő ágynemű garnitúrát - szintén átalakítás céljából -  csakhogy annak az ára háromszorosan az anyagénak, így a fogamat szívva valahogy mindig elvetettem az ötletet :) mígnem ráleltem magára  a textilre. Tudtam, nekem ez tökéletesen megfelel, ugyanis a méreteiből már láttam lelki szemeim előtt a készülő új szoba designt :)
A munka során az anyagból az alábbiakat készítettem:
- egy "sűrű" bunting,
- egy ritka bunting,
- lelógó szívecskék a lámpára,
- függöny decor, és elkötő valamint
- egy teljes kiságyba való szett ( takaró, párna, rácsvédő)
- és egy díszpárna huzat is készült :)

Azt hiszem leírva is szép kis lista kerekedett, a kis szobába pedig pont elégnek érzek ennyi díszítést, de a "feladatot" nagyon szívesen csináltam. Nem csak azért tetszik, mert én készítettem :) már nagyon vágyom a tavaszt, és a színek nagyon jót tesznek a lelkemnek :)

Ti készítettek már hasonlót, vagy esetleg nekiállnátok ? 



El kell árulnom, én már láttam a tavaszi IKEA katalógust. Komolyan mondom alig várom!!! Imádom a textileket, úgy érzem végre visszatérnek a skandináv stílushoz most. Talán egy kis shabbyt-is vélek benne felfedezni... Minden esetre Nekem nagyon tetszik. A katalógust innen elérheted. Kellemes időtöltést :)

2012. január 14., szombat

Végy újjlenyomatot!

Ebben az esős-szeles időben- hiába hétvége - nehezen mozdul ki az ember lánya, főleg ha a délelőttjét a konyhában töltötte...
A gyerek/ek/ azonban pezsegnek. Mivel kötitek le őket?
Most egy olyan játékot mutatok, amihez nem kell más, csak papír, festék ( igen, festék :) ) és a gyerek keze, pontosabban- és, hogy ne kapj frászt -  az ujja :)
Garantálom, ha megnézed a képet, még Te is kedvet kapsz... :)
Hát lássuk:

Ha figyelmesek vagytok, és jól megnézitek a képet láthatjátok, hogy a kisiskolás Mukitokkal játszva tanulhattok!
Jó szórakozást!

2012. január 13., péntek

Itt a Farsang, áll a bál...

Na igen... A farsanggal kapcsolatos utolsó élményem 2 évvel ezelőtt volt, amikor is legkedvesebb kollegásnőimmel elmentünk Velencébe és belevetettük magunkat a forgatagba. Az előtt a téma kimerült a Mamám által szokásos februári fánksütések sorozatába.


Hát, idén sem tervezek túl nagy mulatságot de legalább a fánkkal megpróbálkozom.
Na jóó ne tessék hasra esni, szeretek sütni főzni, új dolgokat kipróbálni, de ha nem muszáj nem szívesen állok órákat könyékig a tésztában, amikor annyi minden mást csinálhatnék. Így egy olyan receptet fogok kipróbálni, ahol megengedett a kenyérsütőgép használta!
A recept:
3 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej
60 dkg finomliszt
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
0,3 dl rum ( ami általában nálunk nem szokott otthon lenni, így "kreatív" módón jagert tettem bele, ugyan úgy bevált, nem szívta fel az olajat)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
10 dkg olv. vaj a végén adom hozzá
dagasztó programon ( nálam 7.) kell elindítani a gépet, így másfél óra alatt kész lesz a szuper hólyagos tészta, és nekem is van időm másra :)
Amikor a program lejárt, és a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkán kézzel másfél 2 cm-es vastagságúra lapogatom, és pogácsaszaggató/fánkszaggató híján pohárral kiszaggatom. Forró, de nem túl forró olajba kisütöm. Utána porcukorral megszórva tálaltam. Igazán jól esett :)

2012. január 12., csütörtök

színek, káryták--Színkártyák

Bizony  a színek! Imádom őket, nem volt ez mindig így, de változik az ember- és ha mondjuk ez a változás ebben kimerül, akkor az nem nagy baj ;).
Annyira jó ötleteket hoztam most Nektek, amivel akár a lakás egy-egy pontját, akár egy gyerek zsúrt, de még a tanulást is fel tudtátok dobni, színessé tudjátok varázsolni a  mókás tanulókártyákkal- természetesen a Mukiborsókkal közösen készítve  :)
Lássuk az ötleteket:
Egyszerű papírforgók pl. gyerekszobába:




Meghívóként, menükártyaként, ajándékkísérőként:


Fali díszként, parti elemként:








Ami nekem a legjobban tetszik a miniknek: tanulókártya készítése:


Egy egyszerű, használhatatlannak vélt színskálából azt hiszem végtelen tárháznyi, megvalósításra váró ötletet meríthetünk.
Gondoltátok volna? :)

2012. január 10., kedd

Ciklus

.hu az az oldal, amit igazából akkor kezdtem használni, amikor a gyereket terveztük, mert valahogy Nekem a naplózás ebben a témában nem ment. Menet közben  pedig ráéreztem az ízére, ugyan is számos dolgot tarthatok "fejben" magamról, ami később válhat jelentőssé...
Nem csak a ciklusodat vezetheted, de várandóságod idejére is segítség lehet, vagy azt megelőzően az ovulációs napok számának meghatározásában, de figyelmeztet a rendszer, ha a szokásos - legalább - évi nőgyógyászati látogatásod esedékessé válik.
Itt megnézheted a program bemutatását.
A program ingyenesen használható, nem kell letölteni ezért bárhol is vagy csak egy internet kapcsolat kell hozzá...

2012. január 9., hétfő

Rendszer kell az életembe,

mert megőrülök!!! A múlt héten elfelejtettem a fogászatot. Na bumm! mondhatnánk, de sajnos az van, hogy ez rendszeresen előfordul Velem. Valami vagy valaki :S rendszerint kimarad...
Ezért feltaláltam a spanyol viaszt :) Naptár kell Nekem és a családomnak!!! El is kezdtem lázasan keresni az interneten. Nagyon jópofa, saját családra applikálható digitál naptárak vannak fenn:
pl. a Smileboxnál

Azonban ez Nekem nem elég... Annyira beindultam, hogy rögtön csináltam is 1-2 mintát azokból a naptár formátumokból, amik már egyenesen feladatkezelők. Így nem csak a saját dolgaimat nem fogom elfelejteni, de a család egyetlen tagja sem fog elfelejteni semmit :)

Aztán meg már annyira-de annyira belejöttem, hogy gyártottam egy IGAZI heti feladatkezelőt!!! Haha reszkessen mindenki :)
A lényege, hogy heti bontásban azúr, azasszony, és a Mukiborsó gyerkőcök otthon elvégezendő feladatai vannak papírra vetve. Tologatni a feladatokat nem ér, éppen ezért csak teljesíthető dolgokat érdemes felvenni a listára, természetesen pihenőnapot is hagyva! Jó kis program lehet a vasárnapi ebéd után, vagy vacsinál leülni együtt és egyeztetve összeállítani a jövő heti programot. Ha együtt állítjuk össze, az azért jó, mert akkor nincs apelláta a "célszemély" önként és dalolva vállalta azt.
Apával pl. felvetethetjük a saját listájára a kb. fél éve mozgó konnektor visszahelyezését, a Mukiborsókkal pedig levitethetjük a szemetet.
Ha valami "fáradtságos" volt, hagyjuk, hadd húzzák ki maguk a papírról, hadd legyenek büszkék magukra! :)


Nekiindulni az évnek...

Ezt tervezem, sőt!
A terveimben szerepel, hogy tervezni fogok! :) Gondolatban sokszor megszületett már, hogy mik azok a dolgok (ezt még így január elején nevezhetjük is újévi fogadalomnak )  amiket abban az évben szeretnék megvalósítani, azonban ezeket sohasem vetettem még papírra, talán nem is gondoltam komolyan...
Az idei év ilyen szempontból  más lesz, idén ugyan is listát készítek azokról a dolgokról amiket szeretnék megvalósítani. A fejemben már elég csinos kis lista alakul az idei év tennivalóival...
 :)